چه این اولین تجربه شما از پرورش اسپیرولینا باشد و چه به منظور توسعه فعالیتتان قصد راهاندازی مزرعه جدیدی در لوکیشن دیگری را داشته باشید، ایمنترین گزینه آن است که اولین مزرعهتان را در مقیاس کوچک راه اندازی کنید، حتی اگر از تخصص و تجربه یک مشاور متبحر استفاده مینمایید.
راهاندازی یک پروژه جدید در مقیاس کوچک، نه تنها ریسک ضرر و زیان کمتری به دنبال دارد بلکه نیاز به سرمایهگذاری کمتری نیز خواهد داشت. هرچند درآمدزایی پروژه نیز به تبع آن کمتر خواهد بود، منتهی با توجه به بالاتر بودن ضریب خطا در تجربه اول مدیریت پروژه، همچنان کوچک بودن مقیاس در این مرحله گزینه منطقیتری میباشد. حال این سئوال پیش میآید که حداقل مقیاس و وسعت یک پروژه پرورش اسپیرولینا چقدر میتواند باشد؟ آیا بهتر نیست پرورش اسپیرولینا را با چند آکواریوم شروع کنیم و پس از آنکه تجربه لازم را به دست آوردیم پرورش تجاری را آغاز نماییم؟
آیا باید از آکواریوم شروع کنیم؟
در پاسخ به این سئوال بسیار متداول میبایست این مسئله را به اختصار شرح دهیم که انتخاب مقیاس کوچک برای یک پروژه جدید پرورش اسپیرولینا، به طور کلی دو هدف اصلی دارد:
۱. کسب تجربه پرسنل و مدیریت در اجرای موفق طرح
بعنوان مثال، ممکن است نیروی کار شما طی فرایند یادگیری اجرای وظایف خود، چند مرتبه دچار اشتباه بشود و خطای صورت گرفته منجر به خسارت گردد. در این صورت، چنانچه مقیاس بزرگی تحت تأثیر این خطا قرار گیرد ضرر مالی بزرگی برای شما به دنبال خواهد داشت. یا چنین خطایی ممکن است از سمت مدیریت پروژه صورت پذیرد. لذا آن مقیاس کوچک میبایست قادر باشد در کسب تجربه، به مدیر پروژه و پرسنل وی کمک کند.
۲. شناسایی موانع و چالشهای موجود در آن منطقه خاص
در اغلب موارد، هر لوکیشن خاص، مشکلات خاص خودش را به همراه خواهد داشت. مثلا ممکن است جریانات برق در منطقه جدید دچار نوسانات یا قطعی مداوم باشد و چنانچه بدون آگاهی از این مسئله پروژه بزرگی را اجرا نمایید و تجهیزات برق اضطراری را نصب نکرده باشید، دچار ضرر و زیان بزرگی خواهید شد. یا ممکن است توفان های شدید، گرد و غبار، سمپاشی مزارع مجاور، سیل های فصلی، یا نوسانات مقدار آب در دسترس در لوکیشن جدید، چنانچه در نظر گرفته نشوند، به شدت آسیب رسان باشند. پس راه اندازی در مقیاس کوچک بایستی مشکلات مخصوص آن منطقه را نیز عیان نماید.
حال که این دو نکته مهم را شرح دادیم، به سئوال مطرح شده برمیگردیم که آیا راهاندازی پروژه در آکواریوم یا وان به منظور کسب تجربه مناسب است؟
در پاسخ به این سئوال، باید پرسید که آیا چند وان یا آکواریوم در کسب تجربه شما و پرسنل شما، و یا شناسایی چالشهای منطقه مد نظر شما میتواند ثمربخش باشد؟ جواب ساده این پرسش، خیر است. طبیعتاً نگهداری اسپیرولینا در آکواریوم در پشت پنجره یا با نور مصنوعی، نمیتواند به کسب تجربه در مرکز تولید کارگاهی یا صنعتی با تجهیزات خاص و همچنین چالشهای مرتبط با آن به شما کمک کند، و یا ایرادات موجود در لوکیشن مد نظر شما را عیان نماید.
به عنوان مثال فرض کنید که شخصی به مدت چندین سال به نگهداری ماهی در آکواریوم منزل مشغول باشد. آیا میتوان از وی انتظار داشت که یک مزرعه پرورش ماهی را راه اندازی و مدیریت نماید؟
پس حداقل مقیاس چقدر است؟
حال که به سئوال بسیار رایج قبل پاسخ داده شد، وقت آن است که به مقیاسهای کوچک پرورش اسپیرولینا اشاره نماییم؛ پروژههای پرورش اسپیرولینا به طور کلی از لحاظ مقیاس در دو دسته گنجانده میشوند: کارگاهی و صنعتی.
پروژه های کارگاهی پرورش اسپیرولینا
کوچکتر هستند و معمولاً با حداقل تعداد پرسنل و یا به صورت خانوادگی مدیریت میشوند و آنها را در باغ های کوچک یا خانه های روستایی، با استفاده از برق و آب شهری هم میتوان اجرا نمود. کمترین ابعاد گلخانه مورد نیاز برای اجرای یک کارگاه پرورش اسپیرولینا، گلخانهای به مساحت ۵۰۰ متر مربع در زمینی به مساحت تقریبی ۱۰۰۰ متر مربع میباشد. در چنین مجموعهای ۴ استخر ۱۰۰ متر مربعی پرورشی گنجانده میشود که تولید هر استخر ۱۰۰ متر مربعی، ۵ تا ۲۰ کیلوگرم پودر خشک اسپیرولینا در ماه خواهد بود.
پروژه های صنعتی پرورش اسپیرولینا
پرورش اسپیرولینا به طور صنعتی نیازمند به یک یا چند هکتار زمین زراعی دارای آب و برق کشاورزی میباشد. کوچکترین مقیاس پرورش اسپیرولینا به طور صنعتی، ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ متر مربع گلخانه پرورشی است و تولید هر ۱۰۰۰ متر مربع استخر پرورشی برابر با ۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم پودر خشک اسپیرولینا در ماه خواهد بود.
راهاندازی فاز اول یک پروژه جدید اسپیرولینا در مقیاسهایی که در بالا اشاره شد، بیشترین نسبت سوددهی به ریسک را در پی خواهد داشت. فازهای بعدی معمولاً طی چند سال بعد، یعنی هنگامی که پرسنل و مدیریت پروژه از تجربه کافی برخوردار شدند، میتواند راهاندازی شود و معمولاً مقیاس فازهای جدید بین ۲ تا ۵ برابر بزرگتر از فازهای قبل خواهد بود.
در مطلب بعد میخوانید
حال که با کوچکترین مقیاس مورد نیاز برای شروع یک پروژه کم ریسک اسپیرولینا آشنا شدیم، وقت آن است که به یکی از مهمترین و متأسفانه نادیده گرفته شدهترین فاکتورها در ایران در عرصه پرورش اسپیرولینا بپردازیم، و آن چیزی نیست جز انتخاب لوکیشن مناسب برای اجرای پروژه.
نتیجه گیری:
- بهتر است فاز اول پروژه پرورش اسپیرولینا در مقیاس کوچک راه اندازی شود.
- نگهداری اسپیرولینا در آکواریوم و وان، برای کسب تجربه در پرورش تجاری اسپیرولینا مناسب و کافی نیست.
- کوچک ترین گلخانه برای پرورش اسپیرولینا در مقیاس کارگاهی ۵۰۰ مترمربع و در مقیاس صنعتی ۱۵۰۰ مترمربع است.