این واقعیت همواره باعث حیرت همگان شده است که برخی مواد غذایی نه صرفا برای کمک به بدن بلکه علاوه بر آن، به طور مشخص برای مبارزه با سلول های سرطانی آفریده شده اند. اسپیرولینا، ریزجلبکی سبز – آبی که معمولا در آب های مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می کند یک مثال بارز از این نوع مواد غذایی میباشد. بشر Spirulina را از زمان قدیم به عنوان غذای سرشار از پروتئین و منبع تأمین کلیه نیازهای غذایی مصرف می کرده است. محققان به نتایجی دست یافته اند که اسپیرولینا باعث کاهش ریسک بسیاری از انواع سرطان، و در برخی موارد درمان آنها میشود:
1. اسپیرولینا سلول های بنیادی سرطان سینه را هدف میگیرد
آمار سرطان سینه در زنان قریب 3 میلیون تنها در ایالات متحده امریکا است و بعد از سرطان ریه، مقام دوم عامل مرگ در اثر سرطان را دارد. ایراد روش های درمانی سرطان سینه، خصوصا روش های سنتی، مربوط به متاستازی (Metastasis) میشود. تعریف متاستازی، رشد مجدد سلول های سرطانی در قسمت های دور از اولین ناحیه مشاهده سلول های سرطانی میباشد.
در حالی که داروهای شیمی درمانی، تر و خشک (سلول های سالم و سرطانی) را با هم می سوزانند، برخی ترکیبات طبیعی دارای مکانیسم هایی هستند که مشخصا سلول های سرطانی را هدف قرار داده و به سلول های سالم لطمه ای وارد نمی نمایند. علاوه بر این، برخی مواد دارویی گیاهی دقیقا به سلول های بنیادین سرطانی حمله کرده و همزمان با پیشرفت درمان تومورها، آنها را نیز از بین می برند. یکی از این گونه مواد خارق العاده، اسپیرولینا است.
جلبک اسپیرولینا حاوی رنگیزه فایکوسیانین (Phycocyanin) است که به رنگ سبز – آبی بوده و از مولکول های پروتئینی تشکیل شده است. فایکوسیانین در واقع عامل رنگ خاص اسپیرولینا بوده و با داشتن کلروفیل، به تبدیل نور خورشید به انرژی کمک می کند. فایکوسیانین همچنین یک آنتی اکسیدان و ضد التهاب فوق العاده قوی است و کلروفیل که رنگیزه همراه آن میباشد، مشهور به خنثی کردن ترکیبات سرطانی است.
در 2013 یک تحقیق جدید در مرکز علوم بهداشتی دانشگاه لویزیانا امریکا به منظور دستیابی به "معجون معالج سرطان" تعدادی از "سوپرغذاهای گیاهی" را با یکدیگر ترکیب کردند. این ترکیب علاوه بر اسپیورلینای حاوی رنگیزه فایکوسیانین، رنگیزه زرد کورکومین زردچوبه، ایزوفلاون (Isoflavon) از دانه سویا، Indo-3-Carbinol از گیاهان خانواده کلم، Resveratrol از انگور و Quercetin از برخی میوه های خاص را شامل می شد.
نتایج مورد انتظار محققین به دست آمد و این ترکیب توانست رشد سلول های سرطان سینه را 80% آهسته کند! این معجون همچنین باعث کشته شدن سلول های سرطانی، محدود کردن پخش شدن سرطان، و نهایتا کشته شدن 100% سلول های سرطان سینه در نمونه ها شد. نمونه های دیگر، اثر مثبت آن بر سلول های سرطان تخمدان را نیز اثبات کرده اند.
2. اسپیرولینا به ترشح ملاتونین کمک می کند
هنگامی که بحث پیشگیری و به ویژه درمان سرطان در میان باشد، ملاتونین از نیازهای اصلی است. ملاتونین (Melatonin) که به هنگام خواب ترشح میشود، از طرق مختلفی بر سطح استروژن اثر می گذارد. این ماده از زیاد شدن بیش از حد استروژن پیشگیری و سلول های ترشح کننده استروژن را در واقع می خواباند. محققین دانشگاه New Orleans اثبات کرده اند که 90 درصد سلول های سرطان سینه در انسان، گیرنده های خاصی برای سیگنال های ضد سرطانی ملاتونین ترشح شده در هنگام شب را دارا می باشند.
بر اساس نتایج این محققین، میزان مناسب ملاتونین می تواند رشد سلول های سرطان سینه را تا 70% آهسته نماید. یک پژوهش در انستیتوی کشاورزی ایالت تاسمانی در استرالیا نشان داده است که تغذیه با اسپیرولینا، به طور چشمگیری سطح ملاتونین در نمونه های جانوری را بالا برده است.
3. اسپیرولینا به سم زدایی فلزات سنگین کمک می کند
فلزات سنگین در اثر قرار گرفتن در محیط آلوده به آنها، استفاده از محصولات تجاری شخصی همچون ضدعرق ها، فلزات درون غذاها و آفت کش ها، و آمالگام دندانی (استفاده شده برای پر کردن دندان) در بدن تجمع پیدا می کنند. تحقیقات نشان می دهند که تجمع فلزات سنگین به خصوص جیوه، سرب، کادمیوم و آرسنیک می تواند به طور مستقیم باعث بروز سرطان شود.
فلزات سنگین عامل ایجاد ناهنجاری های فیزیکی و خصوصا عصبی نیز می باشند. سلول های جلبک Spirulina از طریق ترکیب شدن با فلزات سنگین، ساختارهای حلقه ای پایدار را تشکیل داده و آنها را از بدن دفع می کند. اسپیرولینا حاوی ویتامین C، ویتامین E، فایکوسیانین (اشاره شده در بالا) و ترکیبات کارونتن است که به دفع استرس های اکسیداتیو و خنثی سازی فلزات سنگین کمک می کنند.
4. اسپیرولینا به ترمیم روده کمک و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند
شاید جای دیگری هم شنیده باشید که 80% سیستم ایمنی بدن ما در روده قرار گرفته است. برای اینکه سیستم ایمنی بتواند وظیفه خود در مبارزه با بیماری هایی همچون سرطان را به خوبی انجام دهد، دستگاه گوارش بایستی به بهترین نحو ممکن کار کند. از جمله عوامل مهم در کارکرد دستگاه گوارش، تعادل جمعیت باکتری های روده است. پژوهش های متعدد صورت گرفته بر روی نمونه های جانوری نشان داده است که اسپیرولینا خاصیت ضد میکروبی دارد، به ویژه مانع رشد بیش از حد قارچ Candida شده و علاوه بر این به رشد باکتری های مفید روده نیز کمک می کند.
روش های دیگری که اسپیرولینا سیستم ایمنی بدن را تقویت می نماید:
· آهن موجود در اسپیرولینا 2300% بیشتر از اسفناج است
· پروتئین اسپیرولینا 150% بیشتر از گوشت قرمز میباشد
· بتاکاروتن (سازنده ویتامین A) اسپیرولینا 3900% بیشتر از هویج است
· کلسیم اسپیرولینا 300% بیشتر از شیر کامل است
· اسپیرولیینا مملو از اسیدهای چرب سالم همچون GLA، EPA، DHA و ALA میباشد که همگی ترکیبات امگا3 مهم هستند
· اسپیرولینا به بدن کمک می کند مواد معدنی ضروری همچون سلنیوم را ذخیره کند
· تنها 3 گرم Spirulina به اندازه 5 غذای کامل سبزیجات، خاصیت ضد التهابی دارد
چگونه اسپیرولینا را مصرف کنیم؟
خمیر اسپیرولینای تازه مزه و طعم خاصی ندارد و به راحتی میتوان آن را با طعم های مختلف ترکیب نمود و از آن لذت برد. پودر اسپیرولینا را میتوان با آب و یا آب میوه مخلوط و مصرف کرد. قرص های اسپیرولینا معمولا با وزن 500 میلی گرمی عرضه شده و بسته به مقدار نیاز روزانه، قابل مصرف هستند. خمیر اسپیرولینا را میتوانید همراه با میوه ها، نان و شیرینی جات مختلف نوش جان کنید. همچنین می توانید خمیر و پودر اسپیرولینا را با خمیرهای شیرینی و نان ترکیب کرده و نان و شیرینی سرشار از سلامتی را به خانواده خود هدیه دهید. به یاد داشته باشید اسپیرولینا نه تنها منبعی سرشار از پروتئین است بلکه علاوه بر آن، مملو از ویتامین ها و مواد معدنی بوده و خواص ضد سرطانی و سم زدایی بسیار قوی را نیز داراست.
برای اطمینان ابتدا مصرف اسپیرولینا را با مقادیر کمتر شروع کنید و به تدریج آن را افزایش دهید. اغلب متخصصین سلامت پیشنهاد می کنند برای پیشگیری از سرطان و بهبود سلامت به طور کلی، روزانه 3 تا 5 گرم اسپیرولینا را مصرف کنید (اندکی کمتر از یک قاشق چای خوری). بعلاوه این که تحقیقات محققان چینی در سال 2016 نشان داده است مصرف ناچیز 0.5 میلی گرم Spirulina بر سلول های سرطان کبد میمون تأثیر داشته است.
یک تحقیق صورت گرفته توسط دانشگاه Charles University جمهوری چک اثبات کرده است مقادیر کمتر از 0.2 گرم اسپیرولینا، بر سلولهای سرطان پانکراس انسان اثر نهاده است. اگر تصمیم دارید اسپیرولینا را به منظور درمان سرطان مورد مصرف قرار دهید، ابتدا در این مورد با پزشک خود مشورت نمایید.
مهم ترین اصل هنگام خرید اسپیرولینا، خالص بودن آن است، چرا که محصولات تجاری ناخالص، غالبا حاوی آلاینده ها هستند. اطمینان حاصل کنید اسپیرولینا را از مراکزی با بالاترین استانداردهای بهداشتی و دارای مجوز خریداری کنید که تضمین می نمایند محصول کاملا خالص بوده، در آب های عاری از آلاینده ها کشت شده و از مواد دیگر برای پر کردن محصول استفاده نشده است.
منابع:
- Spirulina
- Research finds combo of plant nutrients kills breast cancer cells
- Simultaneous Inhibition of Cell-Cycle, Proliferation, Survival, Metastatic Pathways and Induction of Apoptosis in Breast Cancer Cells by a Phytochemical Super-Cocktail: Genes That Underpin Its Mode of Action
- Effect of dietary supplementation with Spirulina on the expressions of AANAT, ADRB3, BTG2 and FASN genes in the subcutaneous adipose and Longissimus dorsi muscle tissues of purebred and crossbred Australian sheep.
- Breast Cancer and Metals: A Literature Review
- Dietary Strategies for the Treatment of Cadmium and Lead Toxicity
- Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study.
- Structural & Cellular Biology
- Evaluation of protective efficacy of Spirulina platensis in Balb/C mice with candidiasis.
- Chemical constituents and antiproliferative effects of cultured Mougeotia nummuloides and Spirulina major against cancerous cell lines
- Anti-cancer effects of blue-green alga Spirulina platensis, a natural source of bilirubin-like tetrapyrrolic compounds